JárványMonitor

JárványMonitor

Szezonalitás: itt a nyár, a vírus elmegy aludni

2021. április 22. - bensomo

summaryto2021apr21.png

Forrás: 
https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?time=2020-03-04..latest&Metric=Confirmed+deaths

Bár az első hullám környékén a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a SARS-CoV-2  vírusra is igaz lesz az a szezonalitás, amelyet a többi légúti megbetegedést okozó vírusnál jól ismerünk, azóta eltelt egy év, és a halálozási adatokat ábrázoló grafikon magáért beszél. Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy a tavalyi nyár csúcstartója a két megjelenített déli féltekés ország egyike: Brazília. (ugye ott akkor tél volt)

Amit még érdekes lehet megfigyelni ezen a grafikonon:

  • Amikor járványhullámokról beszélünk, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezek az egész Földön szinkronban következnek be, de látható, hogy ez korántsem igaz. Nem hogy nincs szinkronítás, de még csak az adott idő alatt lezajló hullámok száma sem egyezik meg különböző országok esetében.
  • A nagy COVID19 halálozás csúcstartó országok (akiket külön is kiírtam)  a világ fejlett, jóléti részéhez tartoznak. Belgium, Szlovénia, Portugália és Magyarország biztosan jobb egészségügyi infrastruktúrával rendelkezik, mint az afrikai vagy az ázsiai országok többsége. Ettől persze még minden egyes itt felsorolt országnak (és még a másodvonalbelieknek) is tragédiája az, ami velük történt. Ezek az adatok ugyanis minden felsorolt országban együtt jártak a kórházi intenzív osztályok agyonterheltségével és ennek eredményeként olyan kórházi protokollok bevezetésével, amikor el kellett dönteni, hogy melyik beteget mentik meg, és melyiket hagyják meghalni.
  • Minden jel szerint 2021 nyarán is hanyatlik majd a vírus terjedése (a következő pát héten) és ez függetlenül az oltásoktól bekövetkezik majd. Ez hamis biztonságérzetet okozhat különösen azokban az országokban, ahol a nyár beköszöntével párhuzamosan értek el egy magasabb átoltottsági szintet. Például Magyarországon. A hamis biztonságérzet pedig egy sokkal kegyetlenebb negyedik hullámba torkollhat ősszel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarvanymonitor.blog.hu/api/trackback/id/tr3616509462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2021.04.22. 17:59:03

Ha jó az oltás, akkor nem lesz 4. hullám az átoltott országokban.
Ha meg nem, akkor együtt kell élni a coviddal.

bensomo 2021.04.22. 18:09:19

@Etniez: A jelenleg elterjedt angol variáns ellen úgy tűnik, jók az oltások, de most már mérési eredmények igazolják, hogy nem nagyon van olyan oltás forgalomban, amely hatásos lenne a dél-afrikai vagy a brazil variáns ellen. A Jakab Ferencék (vagy lehet, hogy Kemenesi?) valami olyasmit mondtak, hogy nagy valószínűleg újabb hullámot gerjesztenek az új mutációk, amire lesznek újabb oltások és a legvégén (talán több év múlva) lesz majd valami multivariáns oltás, amely végül megfojtja az összes változatot terjedését.
Van arra is esély azért, hogy nem lesz negyedik hullám, de most nem úgy tűnik,
süti beállítások módosítása