JárványMonitor

JárványMonitor

Lett Magyarországnak bármilyen előnye abból, hogy itt korábban és több embert oltottak?

2021. június 29. - bensomo

A hivatalos COVID19 halottszám adatok alapján szinte semmilyen különbség nincs a jól átoltott és a kevésbé oltott északi földtekés országok adatainak júniusi alakulása között:

deathsnorth2021summer.png

A COVID19 halálozási adatok adatok alapján Magyarország nem tett szert a korai oltásokkal semmilyen halálozási mutatókban kimutatható előnyre a többiekhez képest.

Forrás: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?time=2020-09-25..latest&pickerSort=desc&pickerMetric=total_deaths_per_million&Metric=Confirmed+deaths&Interval=7-day+rolling+average

Az oltási grafikonon látható, hogy körülbelül egy hónappal előztük meg az átoltásban a többi európai országot (nem az összes északi féltekéset):
vaccinationjune27.pngHa nem összehasonlításban nézzük és nem az országok közötti versenyként értelmezzük az egészet,, akkor nyilván számított a korai oltás, mert feltehetően anélkül valószínűleg még néhány hete is a legrosszabb vagy a második legrosszabb európai ország lennénk (a hivatalosan lejelentett halálozási adatok alapján). 

Az is  igaz, hogy Magyarország néhány héttel talán korábban nyithatott a környező országokhoz képest és ebből minden bizonnyal gazdasági haszna származott. A korábbi nyitást viszont a halálozási szintek kevésbé, inkább csak a kórházi ápoltak számának alakulásában bekövetkező pozitív változások indokolhatták. Meg az is indokolhatta, hogy a kormány úgy döntött: "nem érdekel, hogy a többiek nem, mi most már nyitunk és kész. Lesz, ami lesz."

Itt a fenti halálozási grafikon utolsó három hete:

Látható például, hogy Ausztria vagy Spanyolország ténylegesen egy hónappal le voltak maradva hozzánk képest az oltásokban, viszont a hivatalosan lejelentett adatok szerint mindvégig jobb halálozási szintekkel rendelkeztek, mint mi, és ez mind a mai napig, egészen a nyári totális visszaesésig kitartott.

Az adatokon jól látszik, hogy a jelenleg megfigyelhető északi féltekés és magyar COVID19 tendenciákban az igazi hatást a szezonalitás okozta, nem pedig az oltások.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarvanymonitor.blog.hu/api/trackback/id/tr316607868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása