JárványMonitor

JárványMonitor

Ferdítések, logikai bukfencek és propaganda a járvánnyal kapcsolatok kijelentésekben

2021. november 11. - bensomo

A járvány kezdete óta a matekból és matematikai logikából nagy átlagban nem különösebben kiművelt lakosságnak rendszeresen meg kell birkóznia különböző statisztikai, vagy logikai járványügyi bejelentésekkel, kijelentésekkel, tájékoztatásokkal. Ezekből próbálok szemezgetni, hogy felhívjam a figyelmet arra, mennyire csalóka tud lenni a dolog.

Hamis dilemmák

Konkrétan tudok olyanról, hogy lélegeztetőgépen van  egy kétszeresen beoltott beteg, tehát nem igaz, hogy az oltás megvéd.

   Olyan kérdés sohasem volt az oltások hatásosságával kapcsolatban hogy igen vagy nem (véd vagy sem). Erre válaszolni értelmetlen. Ezt hamis dichotómiának is hívják. A valósi kérdés mindig az, hogy mennyire hatásosak az oltások? Arra, hogy valamennyire hatásosak, mérget lehet venni, hiszen kettős vaktesztekkel, majd ezt követően független intézetek kutatásai eredményeivel sokszor bizonyították, igazolták már a vakcinák hatásosságát. A kérdés csupán ezeknek a méréseknek a pontossága, az időbeli hatásfok gyengülés és a variánsok megjelenése általi hatásfok gyengülés.  Tehát valójában nem egy eldöntendő kérdésre kell válaszolnunk, hanem egy szorzó értékére vagyunk kíváncsiak. Ennek tükrében a fenti kijelentés hamis: Egy (vagy akár néhány) lélegeztetőgépre került oltott személy nem jelenti azt, hogy az oltások hatástalanok lennének.

Önmagában az, hogy néha 40 km/órával haladó autó is okoz halálos gázolást, nem jelenti azt, hogy semmi értelme nincs a lakott településeken belüli 50 km/órás sebességkorlátozásnak.

Mindent vagy semmit gondolkodás

Mi értelme van a boltban és a közlekedési eszközökön a maszkviselésnek, ha egyébként a plázában, iskolákban meg az éttermekben úgysem kötelező és senki nem is hordja?

   Ne keverjük már össze a szabály alóli első kivétel szabálybuktató esetét egy hatás összegzésével! Ha azt állítanánk, hogy minden vásárló szőke, akkor egy fekete hajú vásárló megtalálása az állítás cáfolata lenne. Ez igaz, de a maszkhordás nagyon nem ez a logikai kategória. Itt ugyanis a halmazok elemszámáról állítunk valamit, nem pedig egy diszkrét (konkrét) elemről. Azt mondjuk, hogy ha az összes egymás közelébe kerülő emberek halmazán belül növeljük a mindeközben maszkot viselő emberek részhalmazát, akkor összességében kevesebben kerülnek be a covid19 fertőzöttek részhalmazába. Az, hogy maradnak még helyek és szituációk, amikor nem kötelező maszkot viselni, nem jelenti azt, hogy a többi helyen előírt kötelező maszkviselés ne okozná a fertőzések számának csökkenését. Ha pedig bármilyen érdemi mértékű csökkenés elérhető, akkor van értelme a dolognak.

Vajon melyik gladiátor mondaná azt, hogy ha sisakot nem kaphat a harchoz (mert pl. elfogyott), akkor a mellvértet sem kéri, hiszen attól még, hogy szíven nem szúrhatják, a koponyáját még mindig átdöfhetik?

A bázisok kevergetése

 A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg.

Ez az egyik "kedvenc" szlogenem, amellyel az oltások hatékonyságát szokták hirdetni. Számoljunk tehát meg, mennyi az oltottak 1%-a!
Jelenleg (a poszt írásának időpontjában) 5 764 573 magyar ember van, aki legalább a második oltást már megkapta. (koronavirus.gov.hu)

Ez a magyar felnőttkorú lakosság kb. 70%-a, és ez BTW egy nagyon jó átoltottsági arány. Ennek az egy százaléka 57 646 ember, tehát több, mint 57 ezer ember. Ha szigorúan értelmezem a fenti kijelentést, akkor az arról szól, hogy az oltottak közül kevesebb, mint 57 ezer ember betegszik meg. Ez így is megnyugtató?
Nem igazán megnyugtató, ha hozzávesszük, hogy
 a nyár közepe óta 110 ezer fertőzést regisztráltak. Ezek nagyjából azok, akik meg is betegedtek, hiszen Magyarországon a fejlett országoktól eltérően gyakorlatilag nincs terjedés megelőző tesztelés. Azt tesztelik, akinek már tünetei is vannak. Ennek az 57 ezer ember több, mint a fele. Tehát ha a rendelkezésre álló, mért adatok alapján tette ezt a kijelentést Merkely Béla, az azt jelenti, hogy a megbetegedett embereknek több, mint a fele oltott személy. (Update 11.15.: A 110 ezer fő csak a nyár közepe óta regisztrált fertőzöttek száma, amire azt mondtam, hogy ez kb. egyben a megbetegedések száma is, viszont kommentben felhívták a figyelmem arra, hogy két oltást már ezt megelőzően is kaptak emberek, tehát az oltottak egy hányada már a harmadik hullám vége alatt is védett lehetett, így például az áprilisi és májusi megbetegedések számának egy részét is hozzá kellene adni a 110-hez. Bár nem volt szándékos ez a tévedésem, mégis érdemben befolyásolhatja ezt az összehasonlítást. Valószínűleg kevesebb, mint a fele jön ki ezáltal. Mindazonáltal az ember így is nagyobb különbségre vágyik az oltottak javára. Az, hogy a fele környékén vagyunk, nem elég meggyőző és még mindig felveti a kérést, hogy esetleg nem valami mást akartak-e itt mondani...)

Mindezek alapján nyilván valami mást szerettek volna itt mondani, tehát, hogy valószínűleg nem a teljes lakosság bázisán kellene értelmezni ezt az 1 %-ot, de akkor min? A valós fertőzöttek számát nem ismerjük és jelenleg még csak megbecsülni sem tudjuk. 5-ször vannak többen, mint a regisztráltak? Vagy 10-szer? 15-ször? Nem tudjuk. Egyszerűen nem tudom, mit jelent ez az állítás, mert ha szó szerint veszem, akkor az 1% ijesztően sok.

Az első Világháború áldozatainak száma csupán a Föld népességének kevesebb, mint 0,1%-a volt. Nem is haltak meg sokan, ugye? Oh várj csak, mikori népességhez képest is számoltad?

A bejegyzés trackback címe:

https://jarvanymonitor.blog.hu/api/trackback/id/tr3416752758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2021.11.13. 23:34:58

Le vannak tiltva a trollok, vagy hogyhogy ez a blog nem kapta meg a maga beosztását, mert gondolkodni mert?

Maga a poszt egyébként jó szerintem. Csak nem értem, hogy miért nem zajlik alatta a szokásos csörte, miszerint az oltás AKKOR IS hülyeség.

steery 2021.11.14. 00:01:56

Az ügy még ennél is bonyolultabb. Ugye, a médiában azt hazudják nekünk, hogy a vakcinák hatására védettség alakul ki bennünk, aminek a szintje mérhető. Minél magasabb, azt mondják, az annál jobb. Minél alacsonyabb, az azt jelenti, hogy elmúlik a védettség és újra védtelenné válunk. De tényleg így van ez?
Mikor magas a szervezet védettségi szintje egy mikrobával szemben? Akkor, ha ki van téve neki, vagyis védekeznie kell ellene. Ha nincs fertőzés, nincs mikroba, akkor nem kell védekezni, a szervezet erőforrásait fölöslegesen elpazarolni egy nem létező ellenségre. Tehát akiknél sokáig magas marad az ellenanyag szint, azok folyamatosan vagy szakaszosan ki vannak téve a fertőzésnek, azaz fertőzhetnek is. Akiknél lecsökken a szint, azokból eltűnt (kipusztult?) a mikroba és nincs újrafertőződés. Ez nem jelenti azt, hogy máris "elfelejtette", hogyan kell védekezni! Az immunrendszer nem feledékeny, pláne nem néhány hónapon belül, különben már rég kipusztultunk volna.
Ehhez képest miket hallunk? Hogy akinél alacsony a szint, azokat újra kell oltani (újra és újra, össze-vissza kutyulva-keverve gátlástalanul a mindenféle, ismeretlen hatású, kísérleti vegyszereket a szerencsétlen áldozatokban) és korlátozni kell őket (védettségi igazolványnak hazudott oltási igazolvány érvényesség lejárattal is), ugyanúgy, mint az oltatlanokat. Akiknél magas a szint, azok mehetnek bárhová, csinálhatnak bármit. Holott józan paraszti ésszel könnyen belátható, hogy ezt pont fordítva kéne csinálni: minél magasabb az ellenanyag szinted, annál nagyobb a baj, akkor kell karanténba vonulni és maszkot viselni. Az oltatlanok és alacsony vagy nulla ellenanyag szintűek a tiszták, ők mászkálhatnak bárhová szabadon.
És ez csak egy ferdítés és logikai bukfenc a sok közül, ami jellemzi ezt az ügyet, amit naponta belerobbantanak a képünkbe, nagy szorgalommal...

J.W. Booth 2021.11.14. 09:15:23

A magyar kormányzat vírushelyzet-kezelése az "aljas+ és az "ostoba" különböző kombinációiból áll.

Minden részletes elemzés nélkül, ha egy európai, ráadásul még EU-s országban ennyien fertőződnek és halnak meg, az csak az intézkedéseket meghozók hozzá nem értését vagy legaljasabb szándékát jelzi.

Minden egyéb magyarázat csak szerecsenmosdatás. (na, ebben viszont élharcos a magyar kormány).

Emmett Brown 2021.11.14. 09:29:28

a beoltottak 1%-a betegszik meg: itt nem teljesen értem, hogy az 57k ember miért a nyár eleje óta igazoltan megbetegedett 110k emberhez van viszonyítva

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 10:34:24

@steery: van káosz. Olvass már utána, hogy működik az immunrendszer.

steery 2021.11.14. 10:55:11

@Igazamvanvagyigazamvan?: Utána olvastam, azért mondom. Az emberi szervezet sok év múlva is emlékszik az immunogénekkel való korábbi találkozásokra, még akkor is, ha közben nem mutatható ki ellenanyag ezekkel szemben, mert nincsenek jelen. Minél több információhoz jutok ezzel a járvány katyvasszal kapcsolatban, annál több ellentmondásra derül fény, annál zavarosabb az előadott hazugsághalmaz, annál kevésbé hiszek el bármit, amit lódítanak nekünk a médiában. Ezzel a viselkedéssel sikeresen elérték nálam, hogy alig egy év alatt oltáspártiból oltásellenessé váljak, járványkövetőből járványtagadóvá, víruselhivőből vírustagadóvá.
A saját tapasztalataim pont az ellenkezőjét mutatják annak, amiket a hírekben összehazudoznak nekünk. 11 ismerősöm halt meg, miután beoltatták magukat, rövid idő alatt. Mind egészségesek voltak, most a temetőben vannak. 6 ismerősöm oltás és orvosi kezelés nélkül, simán átesett a kovidon és semmi baja tőle, vidáman élnek, még akkor is, ha egyébként olyan betegségeik vannak, amik elősegítik a belehalást és már tényleg nagyon halottnak kéne lenniük. Nulla olyan ismerősről tudok, aki ténylegesen meghalt volna a kovid miatt. 2 olyan ismerősről tudok, akik beoltatták magukat (többször is!) és most kovid miatt kórházban vannak és nem biztos, hogy túlélik. Ez így, ránézésre sima tömeggyilkosságnak tűnik, halálra oltásos népirtásnak és vakcina holokausztnak. Nem csodálom, hogy világszerte tüntetnek és hisztiznek az emberek, hisz mindenhol ugyanez történik. És minél több lesz az oltott hulla, annál nehezebb dolga lesz a göbbelsi propaganda gépezetnek, hogy széthazudja az egészet és a csillagokat is letagadja az égről. Szerintem ez a káosz. És lesz ez még durvább is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 11:27:37

@steery: hazudsz. Nem olvastál utána, az adataid torzak. Ráadásul tudnod kéne, hogy a személyes tapasztalat nem támasztja alá az érvelést.
Az én ismerőseim között senki sem halt meg, tehát nem halálos.
Egy szomszéd elesett, elrántotta a kutyája. Kórházba került, combnyak töréssel. Mikor kiengedték, már fertőzött volt Coviddal, bele is halt.

Tehát, a kutyasétáltatás a Covid-halálozás melegágya, a kutya veszélyes, hisz ismerettségi körömben az egyetlen Covid halál elkerülhető lett volna, ha nincs az illetōnek kutyája!

Ugye, milyen buta logika?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.14. 11:28:46

@steery: az is elárul, hogy utánaolvastál az immunrendszer működésének, és vírustagadó lettél....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.14. 11:52:02

"A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg.
Ez az egyik "kedvenc" szlogenem, amellyel az oltások hatékonyságát szokták hirdetni."

Ezen én is ki szoktam akadni. Egyrészt azért, amit a posztban is írsz, meg egyéb dolgok miatt is. Mert az az 1% semmit nem mond azon adat nélkül, hogy azonos korösszetételű oltatlan mintából hány százalék betegszik meg. Igen lényeges szempont, mennyi idő alatt. Oltottaknál az is lényeges, mennyi idővel az utolsó oltás után.

Merkely bizonyára egyszerűen, közértheően akart fogalmazni, de ez sajnos nem sikerült, mert minimális utánagondolással is épp aggodalmat kelt ez a kijelentése megnyugvás helyett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.14. 11:55:30

@Dan da Man:

"Csak nem értem, hogy miért nem zajlik alatta a szokásos csörte, miszerint az oltás AKKOR IS hülyeség. "

Na jó, legyen meg a te akaratod: AZ OLTÁS AKKOR IS HÜJESÉG! (Így, pontos j-vel!)

Amúgy valóban jó a poszt, bár megemlíthetett volna több logikai bukfencet is. De a fontosabbakat azért megírta.

bensomo 2021.11.15. 09:19:49

@Emmett Brown: Nagyságrendileg akartam összehasonlítani, hogy a két betegszám, az 57 ezer oltott és a nyár közepe óta ismert nagyjából 110 ezres betegszám hogyan aránylik egymáshoz. Miért nyár közepe? Mert nagyjából nyár elejére tehető, amikor az emberek zöme a második oltását is megkapta (és eltelt két hét), valamint ott látható az eddig (összesen) regisztrált fertőzöttek grafikonján ez a 110 ezres lépcső.
Az igaz, hogy azáltal, hogy már májusban, és áprilisban is védett volt már (két oltással) a lakosság egy jelentős része, ezért valójában a harmadik hullám megbetegedéseinek egy részét is hozzá kellene adnom a 110 ezerhez. Az ilyesmi is alkalmas lehet arra, hogy megtévesszen embereket. Lehet, hogy fel is veszem a felsorolásba "megtévesztő összehasonlítások" címszó alatt. :)

steery 2021.11.15. 10:20:06

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ez a te logikád, ami hibás. Hibás logikával támasztod alá a hibás érvelésed és arról akarsz meggyőzni, hogy igazad van, én pedig tévedek. Hát, ez így nem fog menni.
Ami meg a vírustagadást illeti: minden bizonyíték arra utal, hogy nincs kovid vírusos járvány a világban. Helyette vannak másféle vírusos járványok, főként influenza és az pusztít valójában. Itt egy meglehetősen szövevényes hazugsághálóval állunk szemben, amit jól összekutyulnak, nehogy bárki átlásson rajta. De mivel ez egy háló, tele van lyukakkal és egyre többen látnak át rajta. Majd idővel neked is le fog esni, mi folyik itt. Ha megéled...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 11:21:17

@steery: az influenza nem egyetlen vírus. A Covid is koronavírus, sok más tartozik ebbe a csopirtba például a szezonális influenzák egy része is. Miért nem olvasol?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 11:23:17

@steery: az pedig szintén tájékozatlanságod mutatja, hogy az immunrendszert egyetlen egészként kezeled.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 11:29:16

@steery: "Influenza A viruses are divided into subtypes based on two proteins on the surface of the virus: hemagglutinin (H) and neuraminidase (N). There are 18 different hemagglutinin subtypes and 11 different neuraminidase subtypes (H1 through H18 and N1 through N11, respectively). While more than 130 influenza A subtype combinations have been identified in nature, primarily from wild birds, there are potentially many more influenza A subtype combinations given the propensity for virus “reassortment.” Reassortment is a process by which influenza viruses swap gene segments. Reassortment can occur when two influenza viruses infect a host at the same time and swap genetic information. Current subtypes of influenza A viruses that routinely circulate in people include: A(H1N1) and A(H3N2)"

Influenza a, b, c, d csoportokat ismerünk. Az a és b fertőz embert. Az a csoportból több, m8nt 130-at azonosítottunk eddig.
Mint látszik, ha két különböző vírus egyszerre betegít meg egy gazdatestet, akkor új típust képesek létrehozni.

steery 2021.11.15. 12:56:25

@Igazamvanvagyigazamvan?: Mert egyetlen egység. Attól még, hogy részei vannak (sejtes meg antigénes), egy egységként működik. Ugyanígy a rengeteg különféle víruscsoportot sincs értelme külön kezelni, azok mind egy logikai egységet alkotnak a hatásmechanizmusuk szempontjából. Sterinted én nem olvasok. Szerintem meg te miért nem gondolkodol?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 16:49:25

@steery: mégsem kezelik egy egységként...ezek tiszta hülyék, csak te vagy villamos.
Mondjuk az influenza c és d nem fertőz embert....
Gondolom, ezért nem kezelnek téged külön egységként a majmoknál.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 16:52:15

@steery: a nátha is koronavírus, de vírus a HIV, a HPV, és még sokan mások. De igazad lehet, ne kezeljük külön a náthát és a méhnyak rákot...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 16:54:57

@steery: "azok mind egy logikai egységet alkotnak a hatásmechanizmusuk szempontjából"
Ha ez igaz lenne, akkor a Herpesilt szedhetnéd az influenzára, és az éves influenza védőoltás működne az AIDS ellen is...bizony, a valóság mit sem tud a te elméletedről...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.15. 16:56:12

@steery:  Attól még, hogy részei vannak (sejtes meg antigénes), egy egységként működik. "

Húha, zavar van az erőben!

steery 2021.11.15. 19:10:10

@Igazamvanvagyigazamvan?: Látom, nagyon ráizgultál erre a témára és intenzíven osztod az észt. Elég erőltetett a gúnyolódásod, nem gondolod? Ennyire nincs semmi más, jobb dolgod az életben, mint itt trollkodni?

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.12.08. 21:52:23

"Hamis dilemmák: Konkrétan tudok olyanról, hogy lélegeztetőgépen van egy kétszeresen beoltott beteg, tehát nem igaz, hogy az oltás megvéd."

Ez nem a hamis dilemma érvelési hiba, hanem a "Hamis okozat" és "Hamis kompozíció / felosztás" -ba tartózó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.12.08. 22:42:00

@TanBá:

Szerintem ez inkább a Nirvana Fallacy egy válfaja, mely szerint ha valami nem tökéletes, akkor az nem is jó, elvetendő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.12.08. 23:12:27

Re: Mindent vagy semmit gondolkodás

"Vajon melyik gladiátor mondaná azt, hogy ha sisakot nem kaphat a harchoz (mert pl. elfogyott), akkor a mellvértet sem kéri, hiszen attól még, hogy szíven nem szúrhatják, a koponyáját még mindig átdöfhetik?"

Ezt kissé átfogalmazva így is kérdezhetnénk: Vajon miért kérjem a mellvértet, amikor tökmindegy, hogy a fejemet loccsantják szét vagy szíven döfnek. Mindkét esetben meghalok.

A posztoló itt nem veszi figyelembe azt, amit az első pontban (oltások hatásossága) nagyon helyesen észrevett. Vagyis hogy az állítás értékelésekor figyelembe kell venni a hatékonyságot - vagyis a gladiátoros/maszkos esetben a halál/fertőződés valószínűségét. Ha nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy akár a fején, akár a mellkasán megszúrják, akkor majdhogynem mindegy, hord-e mellvértet vagy sem. Ha nagyon kicsi a valószínűsége a fertőződésnek, akkor nem sokat számít, ha a buszon hordom a maszkot, a plázában viszont nem. Ha igen nagy a valószínűsége annak, hogy vagy a fejemen, vagy a mellkasomon halálos sebet ejtenek rajtam (igen nagy a valószínűsége, hogy maszk nélkül elkapom a vírust), akkor megint csak tökmindegy, viselek-e mellvértet (hordok-e maszkot a buszon), mert a védtelen testrészemen mindenképpen halálos sebet kapok (mindenképpen megfertőződöm ott, ahol nem viselek maszkot).

Értelme a dolognak valahol a két véglet között van, ahol közepes a valószínűség, mert ott jelentősen növeli az esélyeimet, ha legalább mellvért van rajtam (akár csak az egyik helyen hordok maszkot).

Viszont épp ez a közepes valószínűségű felállás mutatja meg, mekkora felelőtlenség csak egyes helyekre korlátozni a kötelező maszkviselést. Ekkor ui. jelentősen nő az esélyem, ha mellvértet és sisakot is viselek (mindkét helyen hordom a maszkot). Vagy a másik oldalról nézve jelentősen romlanak az esélyeim, ha csak az egyiket viselem (csak egyes helyeken hordok maszkot).
süti beállítások módosítása