JárványMonitor

JárványMonitor

India most: mit mutatnak a számok?

2021. május 04. - bensomo

Napok óta halljuk, olvassuk, hogy India éppen járványkatasztrófába sodródik, az 1,36 milliárdos népességű országban rohamosan nő a fertőzések száma.

Bár India esetében, egészen egyszerűen a népesség miatt sokkal nagyobb katasztrófát jelent már egy alacsony szintű halálozási ráta is, azért vessünk egy pillantást az adatokra:

A regisztrált halálesetek tekintetében India egyelőre egy mérsékelt szintet képvisel. Látható, hogy Magyarországon (bár nálunk már rohamosan csökken ez az érték, de) még mindig egy nagyságrenddel magasabb lakosságarányos halálozást regisztrálunk az ázsiai óriáshoz képest:
indiamay4dailydeath.png

forrás: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?time=2021-01-10..latest


A halálozás, bár az összes mért adat közül talán a legmegbízhatóbb, csak időben késve, a fertőzések alakulását mintegy két hetes csúszással követve mutatja meg a járvány aktuális állapotát. Az sem mindegy persze, hogy a koronavírus áldozatai túlnyomó részt kórházban halnak meg és ezáltal bekerülnek a regisztráltak közé (úgy, mint Magyarországon, vagy mint Németországban), vagy egy olyan elmaradott régióban történik a haláleset, ahol az egészségügy, vagy az állami szervek az esetek nagy részében nem is értesülnek róla. Indiáról feltételezhető, hogy sok ilyen sűrűn lakott régióval rendelkezik.

Vessünk egy pillantást a regisztrált fertőzöttek számának alakulására is:

indiamay4confirmedcases.png

Itt látható, hogy a legtöbb országban ez az érték éppen csökken, Indiában növekszik. Nyilván itt komoly okunk van azt feltételezni, hogy India elmaradottabb részein a fertőzöttek regisztrációja nem történik meg elfogadható mértékben, amiben valószínűleg van is igazság, hiszen Magyarországon sem történik meg a fertőzöttek megfelelő regisztrációja. Itthoni példákon keresztül tudjuk, hogy sok esetben még a betegség tipikus tüneteit produkáló, háziorvosok által is COVID-osnak minősített betegeket sem tesztelik, így tehát nem lesz belőlük regisztrált fertőzött. Nem látjuk őket a statisztikákban. A két ország ilyen szempontrendszer szerinti összehasonlításához nekem nincs elég információm, ezért csupán a hivatalos grafikon alapján annyit tudok megállapítani, hogy...

...a regisztrált fertőzöttek számában látszólag nincs annyira rossz helyzetben India, ahol nem regisztráltak az utóbbi napokban sem lényegesen több fertőzöttet lakosságarányosan, mint például Magyarországon vagy a balkánon. Ráadásul az indiai görbe éppen laposodik, azaz a regisztrált fertőzöttek száma napról napra egyre kevesebb, ezt a tendenciát pedig semmiképpen sem indokolhatja a rossz minőségű fertőzöttség detektálás.

Mindezen megállapításokra persze azonnal rávágható, hogy "India esetében minek a statisztikát nézni? Az ugyan nem mutat semmi annak az országnak a valós helyzetéről." Ebben valóban van igazság, viszont akkor ez a másik irányban is igaz kell hogy legyen: az Indiai katasztrófahelyzetet pánikkeltő írásokkal bemutató sajtómunkások sem vonhattak le ellenkező irányú következtetéseket ugyanezekből az adatokból. Sok esetben pedig azt látom, hogy csupán ugyanezekből a számokból dolgoznak, csak szerintem rosszul értelmezik azokat,

A végére hagytam az eddigi összes COVID19 halott diagrammot, mert ebből igazából nem sok következtetés vonható le a tavaszi hullámot illetően. Itt inkább csak annyi látható, hogy az egyes országok kormányai nagyságrendileg mennyire voltak eredményesek a járvány elleni védekezésben a vírus megjelenése óta. 

indiamay4totaldeath.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jarvanymonitor.blog.hu/api/trackback/id/tr2716522374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2021.05.05. 02:18:32

Nekem sok indiai kollégám van, nem érdemes a számokat nézni.

Vidéken középkor van sok helyen, regisztrálva sincsenek a születések, így a halálok sem nagyon. Az biztos, hogy járvány van és sokan halnak meg, de a számokkal felesleges foglalkozni.

Egyik kollégám nővére covidban halt meg Gudjaratiban múlt héten. Ő mondta, hogy tombol a járvány a környéken, de a számok nem érdekesek, csomóan halnak meg otthon, nem regisztrálják sehol.

bensomo 2021.05.05. 09:29:45

@Etniez: Igen. nekem is vannak indiai ismerőseim, viszont ők fejlett régióban élnek. Ennek ellenére meg tudom erősíteni, amit mondasz, hogy az utóbbi hetekben ért el hozzájuk igazán a vírus-para. Kinti kollégám szerint nagyon rossz a helyzet.
Csak az ilyen szubjektív benyomásokkal elég nehéz mit kezdeni. Magyarországon is szinte minden családnak van már COVID halottja. Önmagában az, hogy ilyesmiről beszámolnak, még nem sokat árul el a nagyságrendekről.

A görbék annyiban lehetnek érdekesek, hogy merre haladnak (emelkednek az esetszámok vagy csökkennek), mert gondolom egyik napról a másikra nem változik a halottregisztrálási protokoll, szóval ez azért elárul valamit. Tegnap óta csökkent a napi simított halálozás szám Indiában, ami szerintem elképzelhetetlen lenne egy éppen robbanásszerűen növekvő fertőzésgóc esetében.

A globális para viszont tényleg az, hogy ha egy India népességű helyen berobban a járvány, akkor szinte biztosan számos új vírusmutációval "gazdagodik" a világ.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.05.05. 12:11:35

@bensomo:

"Tegnap óta csökkent a napi simított halálozás szám Indiában, ami szerintem elképzelhetetlen lenne egy éppen robbanásszerűen növekvő fertőzésgóc esetében."

Ez semmit nem jelent, belefér a napi ingadozásba.

Örömhernyó 2021.05.05. 12:22:30

@bensomo: Magyarországon azt is Covid-áldozatként tartják számon, aki 84 évesen demensen, általános érelmeszesedéssel, vastagbélrákkal, cukorbetegséggel és szívproblémákkal Covid-fertőzöttként hal meg egy elfekvő osztályon. Őt Németországban például nem regisztrálnák Covid-halottként, hanem az egyik alapbetegségét jelölnék meg a halál okaként, mert a németek tudnak statisztikát kozmetikázni, ezt tudjuk róluk... Ahány ország, annyi módon számolják az áldozatokat, ahogy az adott kormánynak kényelmesebb. Magyarországon minden nap beszámolnak arról, hogy meghalt egy 25 éves is a koronavírus miatt. Ja, meg mellette 180 elaggott, rákos, szívbeteg, cukorbeteg, demens öregember, akik amúg, 3-4 hónapon belül úgyis leadták volna a szerelést. És kiderül, hogy a 25 éves is Down-kóros, szívbeteg, elhízett volt, csak utána kell olvasni. A makkegészséges embereket ritkán viszi el ez a koronavírus. Nem állítom, hogy egy ilyen se hal meg, de 99%-ban nem ők halnak bele.

Magyarországon kis túlzással ha leesik egy Covid-fertőzött a lépcsőn, kitöri a nyakát, akkor is a Covid rubrikába húznak egy strigulát.

Indiában meg orvosi oxigén sincs, nemhogy rendes statisztika. 1.3 milliárd ember közül több százmilliónak nyoma sincs az állami nyulvantartásokban. Ráadásul, nem olyan szervezett ország, mint Kína, ahol azért a párt keze mindenhova elér, ha kell parancsra egy irányba menetek a sok kis sárga legóember. India a normál hétköznapokban is kaotikus.

De jól hangzik, hogy lakosságarányosan Magyarország milyen rosszul áll. Lehet ócsárolni Magyarországot, hogy bezzeg még India is jobban áll.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.05.05. 12:36:30

Természetesen itt is a Zorbány..

blaubner 2021.05.05. 13:10:59

ha már a posztoló megpróbál rendet vágni a szubjektív érzékelés és az objektív statisztikai adatok között (helyesen), akkor viszont neki is érdemes lenne kerülnie az olyan teljesen megalapozatlan kinyilatkoztatásokat, mint pl. "... Magyarországon is szinte minden családnak van már COVID halottja...". magyarországon covidban meghalt kb. 27 ezer ember, viszont van kb. 3 millió család, de ha a tágabb rokonságot vesszük alapul, akkor is legalább közel 1 millió családról beszélhetünk :-)
valószínűleg pontosabb - de az sem feltétlenül igaz - lenne az a megfogalmazás, hogy "szinte minden család hallott már olyan családról, ahol meghalt valaki".

odamondó 2021.05.05. 13:13:07

Na ha már lassan Európa jól áll akkor lehet riogatni Indiával. Jujujuj zárjunk le meg üljünk otthon, mert hátha egyszer ideér az indiai mutáns.

@bensomo: igen lesz virus variáció és ez totál független Indiától. Ha olvasod a vakcina leírásokat akkor az oltott is elkapja az oltott is fertőz az oltott is megbetegszik csak nem annyira. Tehát akkor mi gátolná meg egy új variáns kifejlődését itt? Persze tudom sokkal kényelmesebb Indiát meg a 3. világot hibáztatni.

Örömhernyó 2021.05.05. 13:22:07

@odamondó: Ez így teljesen igaz. A védőoltást valami csodafegyverként állítják be, amiről ezért azt hiszik az emberek, hogy kvázi megöli a vírust. Pedig nem. Annyit csjnál, hogy megakadályozza a súlyosabb betegség kialakulását. De a vírus ugyanúgy kering a lakosságban, mutálódik, próbál túlélni, sokszorosítani magát. Tehát előbb-utóbb a véletelen mutációknak köszönhetően vissza fog térni olyan formában, amire a vakcinák esetleg nem hatnak.
India egy pöcegödör és egy olyan helyen a vírus jobban tud terjedni, a sok átadott fertőzésből esetleg több mutáció alakulhat ki azonos idő alatt.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.05.05. 13:28:23

@blaubner: Hol itt a gond? Független-objektívül ez pontosan azt jelenti, hogy minden családnak van covid halottja. És Zorbány elvette a végzősöktől a Ballagást és a Szalagavatót. Mindig a primer emberi ostobaságra apellálnak

Bunkóné Barom Ildikó 2021.05.05. 13:33:00

@Örömhernyó: " De a vírus ugyanúgy kering a lakosságban, mutálódik,"

Viszont egész más sebességgel szaporodik egy vakcináltban, mint egy oltatlanban, ami nagyon nem mindegy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.05.05. 13:33:59

@Bunkóné Barom Ildikó:

Nem tudom, miért nem vagytok képesek végre felfogni, hogy mindenért, még a mohácsi vészért is O1G a hibás.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.05.05. 13:34:59

@odamondó: Már ideért, de persze lehet fokozni..

midnight coder 2021.05.05. 13:47:06

Örömhernyó: Az oltás alapvetõen elég nagy eséllyel eleve megakadályozza hogy ha valaki rádtüsszent akkor elkapd a betegséget. Azaz igen, megöli a vírust, pontosabban az immunrendszered öli meg. Ha mûködik az oltás (= van antitested) illetve ha nem olyan mutációt fogsz ki, amire nem, vagy csak jóval kevésbé reagál a védõoltással szerzett immunitással felvértezett immunrendszer (vagy az ami a természetes fertõzéssel szerzett immunitást). És igen, a kicsi indiaiak vírusa ebbõl a szempontból problémás.

midnight coder 2021.05.05. 13:48:26

@odamondó: "Tehát akkor mi gátolná meg egy új variáns kifejlődését itt?"
Pl. az, hogy a vírus nem tud akadálytalanul terjedni a lakosságban a vakcinázás (illetve a karantén) miatt. Ergo sokkal kevesebb emberben tud terjedni, ergo sokkal kisebb az esélye egy új variáns felbukkanásának.

Buchhalter 2021.05.05. 14:01:35

@Etniez: @bensomo: pár évvel ezelőtt a Német közgazdászok egy része Kína ,India és Afrika lakosságát is túlzónak tartotta.ill adott államok nyilvántartási rendszere mintha hasra ütésre menne : te Gandhi ma mennyi gyerek született Bombayben? Kb 20 ? Legyen 25! halott? 12 ? Kerekítsünk 10-re! Tudományos fogyasztói görbékkel kiszámították, hogy akár 10-15 % -kal kevesebb lehet adott országok népessége. Cirka 3-400 millió! Én még ide sorolnám Brazíliát és Indonéziát ,ahol szintén sok minden hasra mehet.

Örömhernyó 2021.05.05. 14:16:12

@Bunkóné Barom Ildikó: Igen, de a világon mindig lesz pár nagy népességű ország, ahol alacsony a beoltottak száma, ahol remekül tud terjedni, szaporodni és mutálódni a vírus. India, Egyiptom, Irán, Brazília, Mexikó stb. Aztán mikor Európa már lassan fellélegzik, felszabadítják a határforgalmat, migrációt, turizmust, külföldi diákokat visszaengedik, szépen megjelennek az ezekben a nagy népességű, alig immunizált lakosságú országokban tenyésző variánsok.
A legújabb hírek szerint pedig már nem is elég két oltás még a Pfizer vakcinájból se. Kell harmadik is. Majd évente ismételni az oltást. Miközben Indiban, Japánban, Brazíliában még az első oltást se kapták meg az emberek.

arthurthedent 2021.05.05. 14:40:35

@Örömhernyó: " A védőoltást valami csodafegyverként állítják be, amiről ezért azt hiszik az emberek, hogy kvázi megöli a vírust. Pedig nem."

A védőoltás kvázi csodaszer. Száz évvel ezelőtt ezrek, millióak haltak meg, minden három gyermekből kettő meghalt mire járni megtanult volna és azt ma többek közt a védőoltások akadályozzák meg.

És igen, a védőoltás kvázi megöli a vírust, ezért nem hallani például veszettséget elkapott emberekről, ezért van az, hogy jópár vírus "kvázi" kipusztult. Nem is csak megöli, egyenesen kiirtja a védőoltás a vírusokat. A himlőt és a keleti marhavészt a WHO kipusztítottnak nyilvánította, de sok más vírus is közel került ehhez.

arthurthedent 2021.05.05. 15:02:02

Még valami. A COVID egy nagyszerű figyelmeztetés, könnyen megúsztuk. Ilyen erővel az is megtörténehett volna, hogy a lakosság harmadát, felét simán elviszi a vírus, összeomlik az állam, a társadalom és még vagy 10% meghal az éhínségben és a lövöldözésban.

Egy vírus szerintem simán képes lehet arra, hogy pár száz évet visszalökje az emberiséget két év alatt. Szerencsénk volt, talán tanulunk belőle, bár attól félek, hogy ez naív butaság csak a részemről.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.05.05. 15:15:52

@Örömhernyó: "felszabadítják a határforgalmat, migrációt, turizmust."

Talán nem kellene, vagy jóval visszafogottabban. A jövőben ugyanis a covidnál jóval durvább járványok is jöhetnek, amelyhez képest az elmúlt egy évünk móka-kacagásnak tűnik majd..

Etniez 2021.05.05. 17:50:13

@Örömhernyó: Természetesen, mindenki hamisít. Persze, amikor Orbán ugyanebben a statisztikában az élen járt, akkor szó sem volt hamisításról.

Egy hónap és kijönnek a többlethalálozási adatok 2021-ről, akkor végre befejezitek ezt a baromkodást is.
Nem csalnak, a magyar statisztika szar! Ez van, dolgozzátok fel!

Etniez 2021.05.05. 17:58:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Miért, szerinted ki a felelős az elmúlt 12 évben történtekért?

Ki kormányoz kétharmaddal?

Kinek van most is különleges felhatalmazása?

Vagy Magyarországnak nincsek felelős miniszterelnöke jelenleg?

Örömhernyó 2021.05.05. 18:55:04

@Etniez: A magyar statisztika mindenkit, aki Covid-fertőzöttként bármiben meghal, koronavírus áldozatnak állít be.
80-90 éves daganatos, demens, szívbeteg, vesedialízissel élő emberek emberek sokasága szerepel a statisztikában, mint Covid-áldozat.

A németek meg máshogy vezetik a statisztikát.
A magyar statisztika arra jó, hogy félelmet keltsen az emberekben és a vakcina felvételére buzdítson. A német statisztika arra jó, hogy lenyugtassa a lakosságot és kisebbítse a problémát, elkenje a dolgot. Pont mint annak idején a migránsokkal kapcsolatos német kommunikáció... Wir schaffen das! Ja, nem úgy néz ki.

Orbánt nem tudom mi értelme van itt emlegetni, ő az európai vezetőkhöz képest eléggé odatette magát, EU-s országok közül nem sok másik ország mert kínai és orosz vakcinát rendelni. Az átoltottság magas, ezt is Orbán számlájára lehet írni. Ha már kukacoskodunk. Az viszont igaz, hogy a Fidesz kisebb megmondóemberei (Hollik és a CÖF-ös arcok) a járvány alatt is az ellenzéket vádolták mindenféle képtelen dolgokkal, vakcinaellenességgel.
Ettől Orbán okosan távol maradt.

Etniez 2021.05.05. 19:02:00

@Örömhernyó: Van bármilyen forrásod erre, ki hogyan állapítja meg a halottakat?

Mert nekem van: analysis.covid19healthsystem.org/index.php/2020/06/04/how-comparable-is-covid-19-mortality-across-countries/?fbclid=IwAR2ZmwQnip7F_cIvPdXh2HuO4aqr5N1dH5A9ooEeNgYVtExjgQY-EJITNyQ

A magyar elég szigorú, mert csak a pozitív teszttel rendelkezőket számítja,

Továbbá márciusban 40% volt a többlethalálozás, kíváncsi leszek a sokkal rosszabb áprilisi adatokra.
Akkor végre befogjátok, már csak egy hónapot kell kivárni.
Addig is jó relativizálást kívánok.

bensomo 2021.05.05. 20:14:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ez semmit nem jelent, belefér a napi ingadozásba."

Ez itt hétnapos csúszóátlag, tehát a halottak regisztrálásának 1-2 napos késleltetéséből még nem lesz vad rángatózás, mivel minden egyes napon a megelőző hét nap átlagát láthatjuk.
Ennek ellenére egy napnyi enyhe csökkenés még tényleg nem mond sokat, talán csak annyit, hogy azért nem hétszereződik meg hetente ez az érték. 2-3 nap múlva azért már többet láthatunk.

bensomo 2021.05.05. 20:36:08

@Örömhernyó: Írtam már arról, hogy torzíthat a halálok megállapítási protokoll.
Itt: jarvanymonitor.blog.hu/2021/04/20/magyarorszag_tul_sok_halalesetet_ir_a_covid19_szamlajara_ossz-halalozasi_novekmenyek_az_elozo_evekhe

Viszont attól, hogy úgy érezzük, hogy Magyarországon minden halált a COVID19-nek tulajdonítanak, (csak mert a lélegeztetőgépen végzi valaki, aki éppenséggel máshogy is meghalhatott volna), az még nem jelenti azt, hogy a világ országainak többsége nem csinálja ugyanezt, vagy nem csinálja sokkal inkább ezt, mint Magyarország. Próbáltam erről tudományos kutatási eredményeket találni, de sajnos úgy fest, hogy ezt nem tudhatjuk. Meg kell várnunk a harmadik hullám többlethalálozási adatait, abból már látható lesz, hogy melyik ország hazudta a legnagyobbat és milyen irányba.
Amint ezt írtam is korábban, könnyen lehet, hogy nem mi vagyunk a legrosszabbak a védekezésben, de hogy a legrosszabbak között vagyunk az biztos. A halálok megállapítási hatás nem csinál a legjobb országból legrosszabbat. Ez már a "mindenki szembejön az autópályán" minősített esete volna. Van rá egy kis esély, de nem sok.

Az Indiai statisztika lehet, hogy még nagyságrendileg sem elé jó, viszont a görbék meredekségének időbeli változása azért mégiscsak mutat valamit. Én úgy képzelem, hogy Indiában a regisztrált adatok kábé olyanok, mintha egy nagy mintavételes vizsgálatot csinálnál minden nap. (nem az egész lakosságon, de azért elég nagy merítéssel)

Én itt próbálok a lejelentett számokból kiindulni és nem mendemondákból. Viszont azt is odaírom, hogyha szerintem a számok nem elég jó mérésekből származnak, tehát valószínűleg alacsony pontosságúak. Most is megtettem, viszont továbbra is próbálom a mendemondáktól távol tartani magam. Ez a blog nem arról szól, hogy kinek mit mondott az egészségügyis nagybátyja. Itt nem csinálok mást, minthogy a hivatalos forrásból felépített grafikonokat elemezgetem egy kicsit. Ez a blog célja.

bensomo 2021.05.05. 20:44:08

@blaubner: "...de ha a tágabb rokonságot vesszük alapul, akkor is legalább közel 1 millió családról beszélhetünk"
Ez igaz. Persze nagyobb rokonságra gondoltam, de akkor is 357 tagúnak kellene lennie egy átlagos rokonság méretnek. :)
Azt hiszem a "szinte" szócska nem elég jó az 1:20-as arányhoz. Valószínűleg itt bezavart a közvetlen környezetem.

bensomo 2021.05.05. 20:48:47

@Buchhalter: "pár évvel ezelőtt a Német közgazdászok egy része Kína ,India és Afrika lakosságát is túlzónak tartotta..."
Ez nagyon érdekes. Megpróbálom megtalálni ezt a kutatást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.05.06. 07:45:07

@bensomo:

"Ez itt hétnapos csúszóátlag"

Bocsánat, elkerülte a figyelmemet a "simított" szó, amivel nyilván a csúszóátlagra utaltál. Így már tényleg többet mond, főleg akkor, ha tendencia lesz belőle.
süti beállítások módosítása