JárványMonitor

JárványMonitor

Negyedik hullám: túl a csúcson

2021. december 10. - bensomo

Már hetekkel ezelőtt látszott, hogy a negyedik hullám tetőzése körülbelül ugyanolyan időzítéssel fog végbemenni, mint a második hullámé, tehát, hogy december elejére várható a csúcs. Most már megkockáztathatunk egy olyan kijelentést, hogy ez így is lett:

1209.png

Korábban a lélegeztetőgépen lévő betegek számát vizsgáltam úgy, mint egy viszonylag jó indikátor, még akkor is, ha tudjuk, hogy ennek a számnak a változása hetekkel elmarad a fertőzés-megbetegedés trendtől, hiszen az emberek csak a kórházbakerülést követően később kerülnek csak lélegeztetőgépre, és a lélegeztetőgépre kerülést követően sokkal később kerülnek le róla (halnak meg vagy gyógyulnak meg).
Sajnos pont ebben az adatközlésben (=a lélegeztetőgépre kötött betegek számában változtattak egyet  az adat jelentésén nagyjából a hullám tetején. November 29-től kezdve már csak az invazív lélegeztetésen lévő betegek számait közölték, ellentétben a korábbi gyakorlattal, amikor az összes lélegeztetőgépre szoruló beteg számát.

Ezt az adatközlési barbárságot (nem tudok erre szebb kifejezést találni) úgy próbáltam a grafikonon orvosolni, hogy megnéztem a váltás időpontjában, hogy nagyjából mekkora az invazív és a nem invazív lélegeztetőgépesek aránya, és később ezt az arányt alkalmaztam korrekciós tényezőként. Akkor az jött kim, hogy nagyjából 29%-kal többen vannak összesen lélegeztetőgépen, mint ahányan invazív lélegeztetést kapnak. A görbe így nagyjából folytonos lett.

A másik hasznos adat a napi halottszám

1210deathhun.png

Ez a görbe még egy kicsit jobban "elcsúszódásban van", mint a lélegeztetőgépen lévők száma, de itt is úgy tűnik, hogy beáll a tetőzés. Ezeknél a görbéknél is kéz a kézben jár a tavalyi (második), és az idei (negyedik) hullám, még ha tudjuk is, hogy a halottak túlnyomórészt a minimum nagykorú oltatlanok közül kerülnek ki, amelyek kevesebb, mint 30%-át képezik a teljes népességnek. Ez csak úgy lehetséges, hogyha a negyedik hullámban uralkodó variáns sokkal gyorsabban terjed (virulensebb), mint az elődjei. Ez utóbit számos kutatás igazolta, tehát azt látjuk, hogy a tavalyi és idei görbék megegyeznek, de azt is tudjuk, hogy idén egy teljesen másik szcenárió vezetett el a látszólagos "a védekezésben semmi sem történt tavaly óta" élményig.

Sajnos egy világméretű összehasonlításban ismét az utóbbi hetek legrosszabbjai között vagyunk, ami a halálozást illeti. Európában (átoltottság ide vagy oda) minden más országnál többen halnak meg nálunk covid19-ben. 

2110worlddeath.png

Forrás: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?time=2021-07-25..latest&facet=none&pickerSort=desc&pickerMetric=total_deaths_per_million

A bejegyzés trackback címe:

https://jarvanymonitor.blog.hu/api/trackback/id/tr8016780054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.12.10. 22:00:35

Nemzetközi adatokat és tendenciákat elemezve, ez a csúcsközeli állapot el fog nyúlni és nem megy át csökkenőbe még jó egy hónapig kb.

bensomo 2021.12.11. 09:56:12

@TanNé: Én inkább azt látom, hogy azoknál az országoknál van hosszú plató, akiknek sikerült ellaposítaniuk a görbét. Például Csehország, Szlovénia vagy Ausztria. Azaz ezeknél az országoknál is kiköveteli a covid19 az össz magas halálozást (ami a görbe alatti terület), viszont egy lényegesen hosszabb időtávon.
Azok az országok, akik hagyták felszaladni a napi halálozás számot , ott a járvány törvényszerűségeinek megfelelően hamarabb le is csengett a hullám, tehát a gyorsabb terjedés egy magasabb és rövidebb idejű haranggörbét eredményezett, Ilyenek például Románia és Bulgária.
Szerintem mi jelenleg közéjük tartozunk,
A harmadik halmazba azok az országok kerülnek, akiknek nagyjából sikerült megakadályozni a negyedik hullám elszabadulását. Ilyen például Olaszország, Svédország vagy Spanyolország, vagy akár az UK is ide sorolható. Ezekben az országokban alig magasabb a napi halálozás most, mint nyáron volt. Gyakorlatilag nincs negyedik hullámuk.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.12.11. 10:30:58

@bensomo:
Jómagam várok és hamarosan kiderül melyikünk tippelt jobban.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 18:56:28

@bensomo: Én meg azt hallottam, hogy azon országoknál nem jellemző a plató, ahol korlátozásokat vezettek be, mint nálunk az első három hullám esetében. Most hogy nincsenek komoly korlátozások már platózik egy ideje. El is kezdene csökkenni, csakhát ugye most jön majd a Karácsony előtti bevásárlási láz, majd az ünnepek..

CSOKKI MÁLNA 2021.12.11. 18:57:40

@bensomo:

És persze az omikron. ez is beüthet még Karácsony előtt, bár majd az 5. hullám idején lesz domináns

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.12.11. 20:56:11

Csak egy érdekesség az Fórum » FILOSZ » Tudomány » Koronavírus járvány topikjából:

Boldogkői Zsolt: A szabad elme illúziója könyv / videó változat

Prof. Dr. Boldogkői Zsolt:
A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének professzora és igazgatója. Molekuláris genetikát és sejtbiológiát oktat, elsősorban orvostanhallgatóknak.

" ... az emberi DNS ... több mint 50%-a idegen paraziták ...főleg vírusok ... kódolásai" ~ 25 percnél
" A vírusnak nem kell megtámadni az embert .... itt vannak bennünk"

Mémképpel is illusztrálva:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160110021&t=9243273

A dologból kérem senki se vonjon le semmiféle eltorzított következtetést, mert ez kb 8-10 évvel ezelőtt írta és mondta. A jelenlegi helyzetben ez csak max a tudományos kutatás és megoldás helyes irányát mutathatja meg, de a járványkezelésre semmiféle hatása nem lehet.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.12.12. 07:50:36

Azért ez nem túl jó hír és az sem hogy már a hazai sajtóban is megjelennek, ami eddig csak a külföldiekre volt jellemző:

" A britek jelentős többsége védtelen az omikronnal szemben
index.hu/kulfold/2021/12/11/amerikai-jarvanyugy-a-beoltottak-kozt-terjed-az-omikron-varians/a-britek-jelentos-tobbsege-vedtelen-az-omikronnal-szemben/

Száz nap után virtuálisan zéró védelmet biztosít két AstraZeneca-oltás, ezért a brit egészségügyi hatóságok sürgetik a harmadik, emlékeztető oltást a szigetország lakossága körében, hiszen többségük a svéd-brit szerből, a Vaxzevriából kapták a két dózist.

A másik széles körben használt oltás a Pfizeré, amely viszont körülbelül 37 százalékban véd a fertőzés súlyos szövődményeitől, ugyanilyen távlatban."

bensomo 2021.12.12. 10:13:32

@CSOKKI MÁLNA: Amikor a görbe felfutott már és igazi csúcson van, akkor már nem elsősorban az indukálja a lefutást, hogy további korlátozásokat (távolságtartás, bezárás, stb.) vezetünk be, hanem egészen egyszerűen az, hogy végigszáguldott a fogékony lakosságon a variáns, mint amikor leég az egész erdő. Egyik hullám sem azért futott le, mert hirtelen elkezdtünk sokkal jobban védekezni.

Szóval a korlátozások bevezetésének a hullám kezdeténél lehet értelme, a céljuk pedig az, hogy ellaposítsuk a görbét. Ez Magyarországon a negyedik hullámban sem sikerült. A halálozási grafikonon viszont látható, hogy a legtöbb EU országnak sikerült. Néhányan teljesen megakadályozták az őszi hullám kialakulását. Most már nincs különösebben értelem további korlátozásokat bevezetni, majd csak az ötödik hullám kezdetén. Esetleg ötödszörre sikerül nekünk is (bár én már nem igazán hiszek benne, Magyarország halálgyár)

CSOKKI MÁLNA 2021.12.12. 14:41:34

@bensomo:

Hát épp ez az. Akkor van csúcsos görbe, ha korlátozások vannak. Ezek hiányában áll elő a platós görbe.

bensomo 2021.12.13. 10:51:19

@CSOKKI MÁLNA: Nem. Én nem ezt mondom. Szerintem gyenge korlátozások és gyenge védekezés esetén van a

gyorsan, meredeken fel -> magas, de rövid ideig tartó maximum -> gyorsan, meredeken le
eset.

Közepes (de magasabb) szintű védekezés esetén van az, hogy

lassan fel -> alacsony, de hosszú ideig tartó maximum (plató) -> lassan le

Ez utóbbi eset nyilván sokkal jobb, mint az első, mert a második esetben nem omlik össze az egészségügy a túlterheltség miatt. Így nem növeli, a nem covid19 okozta halálok számát is a hullám.
süti beállítások módosítása